Από το βήμα της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε το απολογισμό της 18μηνης θητείας του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, μιλώντας για αθλητική μεταρρύθμιση και δίνοντας παράλληλα το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις που θα περάσουν σε νομοθετικό επίπεδο.

«Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το χώρο αυτό πιο καθαρό, πιο φωτεινό, πιο χαρούμενο, ικανό να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα παιδιά, ικανό να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους να εξελίσσονται στην αθλητική οικογένεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυγενάκης, για να αναφερθεί στην εξελισσόμενη αθλητική μεταρρύθμιση, που όπως είπε έχει ως στόχο την ανάπτυξη, με την πάταξη των χρόνιων παθογενειών.

Όπως επισήμανε, ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα αφορά τις αλλαγές στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών. «Δεν διστάσαμε να γίνουμε δυσάρεστοι στους λίγους αλλά ισχυρούς των μόνιμων διοικήσεων των Ομοσπονδιών, να πάμε κόντρα σε κεκτημένα δεκαετιών. Όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση, με το ν. 4639/2019, όπου θέσαμε όρια στις ηλικίες και τις θητείες, δεχθήκαμε έντονη κριτική και πολλές πιέσεις ακόμα και από βουλευτές της παράταξής μας, που δεν γνώριζαν. Ο Πρωθυπουργός, όμως, μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη να τολμήσουμε την αθλητική μεταρρύθμιση», είπε, για να αναφερθεί στις αλλαγές στις θητείες των διοικήσεων των Ομοσπονδιών, καθώς και στα όρια ηλικίας των διοικούντων:

«Αν αφήναμε την κατάσταση ως είχε:

* δεν θα είχαμε τα όρια στις ηλικίες των διοικούντων.

* δεν θα είχαμε τα όρια στις θητείες των διοικούντων, οι ίδιες διοικήσεις, οι «ισόβιες», θα διοικούσαν ως, τουλάχιστον, το 2028.

* Βάλαμε όρια στις θητείες και τις ηλικίες των ΔΣ των Ομοσπονδιών.

το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί μόνο τρεις (3) φορές Πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον εφόσον έχει διατελέσει δύο (2) συνεχόμενες φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας, μπορεί να επανεκλεγεί αν έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια από την τελευταία θητεία.

> ορίσαμε το 70ο έτος ως ανώτατο ηλικιακό όριο για την εκλογή σε οποιαδήποτε θέση Δ.Σ. αθλητικής Ομοσπονδίας».

Το Μητρώο Σωματείων και ο ρόλος των αθλητών

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε στη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, στην ενίσχυση του ρόλου των αθλητών, στη στήριξη των σωματείων εν μέσω πανδημίας, καθώς και στις αλλαγές στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων.

«Ενισχύσαμε τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τους αθλητές και τους προπονητές.

> Κάνουμε το αυτονόητο, λειτουργώντας για πρώτη φορά Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

> Τα σωματεία όχι μόνο αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο θα έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και όλα τα ενεργά και νόμιμα θα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Αποκτούν ενισχυμένο ρόλο στην πορεία του αθλήματος. Δίνουμε δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας.

> Δίνουμε ρόλο και λόγο στους ίδιους τους αθλητές. Με πιο ενεργή και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις διοικήσεις των ίδιων των Ομοσπονδιών τους. Για πρώτη φορά θεσπίσαμε την παρουσία και των αθλητών στις διοικήσεις με δικαίωμα ψήφου, μάλιστα.

> επιτρέψαμε την παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους, καθώς και την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

> Μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στην ομπρέλα των μέτρων στήριξης και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown (Μάρτιος-Απρίλιος) και του δεύτερου lockdown (Νοέμβριος-Δεκέμβριος).

* Ενισχύουμε τη Διαφάνεια, τη Δημοκρατικότητα και τη Συμμετοχή.

> Απαγορεύεται ρητά η δια πληρεξουσίου συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων.

> Διασφαλίζεται το αδιάβλητο των διαδικασιών των αρχαιρεσιών. Της 3μελούς Εφορευτικής Επιτροπής στις αρχαιρεσίες προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.

> Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα οι υποψήφιοι πρόεδροι και στο δεύτερο τμήμα τα υποψήφια μέλη.

> Ο εκλογικός κατάλογος περιλαμβάνει μόνο Σωματεία που είναι ενεργά, νόμιμα, έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση και έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ. Εξαλείφεται το φαινόμενο των σωματείων «σφραγίδων».