Το ποδόσφαιρο είναι η ίδια του η ζωή. Η αγάπη του για το άθλημα είναι τόσο μεγάλη, που τον κάνει να έρχεται από την Αγγλία, για να αγωνιστεί με την Ελλάδα Βέλου! Ο Γιώργος Κλαδάκης ζει τα τρία τελευταία χρόνια στο Λιντς ωστόσο, δεν ξεχνά την πατρίδα και φυσικά, την αγαπημένη του ομάδα, στην οποία έχει αγωνιστεί σχεδόν για μια 10ετία.

Ο έμπειρος μέσος, o οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κορινθία, άνοιξε τη καρδιά του «stisentra» και μίλησε για το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, όπου αγωνίζεται με την HUNSLET, την χαώδη διαφορά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, την Ελλάδα Βέλου, το επίπεδο του Κορινθιακού ποδοσφαίρου, τα λάθη που έκανε στη καριέρα του, αλλά και το μέλλον του στη προπονητική. Η Αγγλία, όπως τονίζει, αποτελεί έναν ποδοσφαιρικό παράδεισο και ο ίδιος φιλοδοξεί να ζήσει σ’ αυτόν όμορφες στιγμές.

Βρίσκεσαι πλέον τρία χρόνια στο Λιντς της Αγγλίας. Τι σημαίνει το ποδόσφαιρο για τους Άγγλους και πως το βιώνεις;

«Στην Αγγλία ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο, αυτό που συμβαίνει είναι εκπληκτικό. Η αγάπη του κόσμου για το άθλημα είναι τεράστια. Υπάρχει άριστη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, τεχνογνωσία, παντού βλέπεις γήπεδα, όλοι παίζουν ποδόσφαιρο. Από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλους ανθρώπους, δεν υπάρχει ηλικία, παρά μόνο η μπάλα και η αγάπη για το άθλημα. Πρόκειται για τον… παράδεισο του ποδοσφαίρου. Τα γήπεδα είναι εκπληκτικά, ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σε ομάδες της γειτονιάς».

Επέλεξες να αγωνιστείς στη HUNSLET, μια από τις ομάδες της περιοχής σου, πως πήρες αυτή την απόφαση;

«Αρχικά σκέφτηκα να παίξω σε κάποια μεγαλύτερη κατηγορία, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ήταν αδύνατον, καθώς υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις. Έτσι αποφάσισα να αγωνιστώ στη HUNSLET, η οποία συμμετέχει σε ανεξάρτητο πρωτάθλημα. Δεν απαιτείται δελτίο, παίζουμε μόνο με τις ταυτότητες και παίρνουν μέρος 15 ομάδες της περιοχής.Το πρωτάθλημα ξεκινά στα μέσα Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.  Ήταν αδύνατον να μη παίξω ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

Το επίπεδο είναι ικανοποιητικό, το στιλ παιχνιδιού είναι δυνατό και γρήγορο, όχι ιδιαίτερα τεχνικό. Κάνουμε μια προπόνηση την εβδομάδα και ένα αγώνα και έτσι κρατιέμαι σε φυσική κατάσταση, για να μπορώ να παίζω στην Ελλάδα, όποτε έρχομαι».

Τι σου έχει κάνει εντύπωση στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, σε σχέση με το ερασιτεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα και την Κορινθία;

«Πολλά πράγματα, αρχικά τα γήπεδα είναι εξαιρετικά ακόμη και σ’ αυτό το επίπεδο, με φυσικό χλοοτάπητα. Η οργάνωση που διαθέτουν οι Άγγλοι. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά όλες οι μικρές κατηγορίες αποτελούν μια μικρογραφία της Πρέμιερ Λιγκ! Οι ομάδες είναι οργανωμένες μέχρι και τη τελευταία λεπτομέρεια. Αξιοποιούν το παραμικρό από τον καθένα, κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα. Καθημερινά υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν για τις ομάδες τους και φροντίζουν για τα πάντα. Αν γίνονταν στο τοπικό πράγματα που έχω δει στην Αγγλία, θα μιλούσαμε για επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ!».

Παρακολουθείς τη Λιντς, μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες στην Αγγλία;

«Πλέον είμαι οπαδός της Λιντς, είναι μεγάλος σύλλογος με τεράστια ιστορία, το καμάρι της πόλης. Όποτε αγωνίζεται η Λιντς παραλύει η πόλη, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από τον αγώνα. Βλέπω όλα τα εντός έδρας ματς, ακολουθώ και εκτός, όποτε μπορώ».

Πάμε στα δικά μας και την Ελλάδα Βέλου. Γιατί επέλεξες να αφήσεις εκεί το δελτίο σου;

«Έχω ιδιαίτερη σχέση με την ομάδα, έχω κάνει φίλους και κάτι παραπάνω, υπάρχει πια οικογενειακό δέσιμο με κάποιους ανθρώπους. Αποφάσισα να αφήσω το δελτίο στο Βέλο, κυρίως λόγω της σχέσης μου με τον Γιώργο Τριαντάφυλλο και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του. Όποτε μπορώ και έχω τη δυνατότητα, όπως τώρα, έρχομαι να παίξω και πιστεύω πως βοηθάω την ομάδα. Αγαπώ την ομάδα και νιώθω σημαντικό μέλος της».

Πως βλέπεις την έως τώρα πορεία της στο πρωτάθλημα;  

«Το καλοκαίρι ήμουν στην προετοιμασία, η ομάδα ξεκίνησε με όρεξη και φιλοδοξίες για κάτι καλύτερο από πέρυσι. Μπήκαν νέα πρόσωπα στη διοίκηση, όπως οι Αράπι, Σαββίδης, που αγαπούν την ομάδα, έχουν προσφέρει πολλά και έχουν μεγάλη όρεξη. Το ξεκίνημα ήταν καλό, όμως, στη συνέχεια δυστυχώς δεν ήρθαν τα αποτελέσματα. Υπάρχει υλικό, με νέα παιδιά, που διαθέτουν ταλέντο και καλά στοιχεία».

Η αλλαγή προπονητή πιστεύεις πως βοήθησε την ομάδα;

«Με την έλευση του Σταύρου Μπινιάρη, έχουν αλλάξει πράγματα και σίγουρα υπάρχει βελτίωση. Είναι εξαιρετικός προπονητής, γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα και πιστεύω πως η συνέχεια θα είναι καλύτερη. Είναι αμαρτία για την Ελλάδα Βέλου να βρίσκεται χαμηλά στη βαθμολογία και να μπαίνει σε διαδικασία για τη παραμονή. Πιστεύω πως θα έρθουν τα αποτελέσματα και η Ελλάς δεν θα κινδυνεύσει».

Πως κρίνεις το επίπεδο στο φετινό πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας;

«Έχω απογοητευθεί με όσα έχω δει στα λίγα ματς που έχω παίξει. Αν και δεν έχω άποψη για όλες τις ομάδες, νομίζω πως το επίπεδο είναι λίγο πιο χαμηλό από πέρυσι».

Γενικότερα τι πιστεύεις για το Κορινθιακό ποδόσφαιρο;

«Θεωρώ πως δεν έχει την εξέλιξη που θα έπρεπε, έχει μείνει στάσιμο, οργανωτικά, σε θέματα γηπέδων και σε ποιότητα ποδοσφαίρου. Το Κορινθιακό ποδόσφαιρο δεν αξιοποιεί όπως θα έπρεπε, κάποιους ανθρώπους με γνώσεις, που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά για να ανέβει επίπεδο.

Πρόκειται για ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο, διαθέτουν τα εφόδια και την προσωπικότητα, όπως οι Παντελής Κολλιάκος, Γιάννης Νούλας, Μιχάλης Καφαντάρης, Τάκης Παππάς, Σταύρος Μπινιάρης, Σωκράτης Πέτρου, συγγνώμη αν ξεχνώ και κάποιους ακόμη. Οι συγκεκριμένοι που ανέφερα είναι πολυτέλεια για το Κορινθιακό ποδόσφαιρο, πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα, έχουν παραστάσεις, γνώσεις, αγαπούν το άθλημα και μπορούν να δώσουν την ώθηση για να ανέβει επίπεδο».

Η δική σου αγάπη για το ποδόσφαιρο μέχρι που φτάνει;

«Το ποδόσφαιρο είναι η ίδια μου η ζωή, η καθημερινή μου σκέψη. Το όνειρο μου από παιδί ήταν να παίξω ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Τα παράτησα όλα για τη μπάλα, λόγω της μεγάλης αγάπης. Έφτασε να είναι η δουλειά μου. Κατάφερα 17 χρονών να γίνω επαγγελματίας με τον Βύζαντα Μεγάρων στη Γ’ Εθνική και στη συνέχεια στην Α’ Εθνική με την Προοδευτική, να υπογράψω 5ετες συμβόλαιο.

Πίστεψα πως μόνο με το ταλέντο μπορούσα να κάνω καριέρα, αλλά ήταν λάθος μου. Δεν φτάνει μόνο το ταλέντο. Θέλει πολλή δουλειά και εγώ δυστυχώς δεν το έκανα μικρός. Τα τελευταία χρόνια το κατάλαβα, έκανε πολλή προπόνηση, δούλεψα σκληρά γι’ αυτό και έπαιξα καλά στη Γ’ Εθνική με τον ΑΟΖ και τον Αστέρα Αμαλιάδας».

Βλέπεις το μέλλον σου στην προπονητική, με δεδομένο πως είχες κάνει κάποια βήματα εδώ και κυρίως το ότι βρίσκεσαι πλέον στην Αγγλία;

«Θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική στην Αγγλία και αν όλα πάνε καλά την επόμενη χρονιά, θα ξεκινήσω με τις Ακαδημίες της HUNSLET. Παράλληλα θα παρακολουθήσω σχολή προπονητικής. Το κλαμπ βοηθάει, στηρίζει τέτοιες προσπάθειες. Ήδη παρακολουθώ μαθήματα σε κολλέγιο, προκειμένου να τελειοποιήσω την αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορώ να καταλαβαίνω τις ορολογίες. Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με τις Ακαδημίες Ελλάς Βέλου, αγαπώ τα παιδιά, το ποδόσφαιρο και θεωρώ πως μπορώ να τα καταφέρω».

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο;

«Το ταλέντο δεν αρκεί, το έχω βιώσει, όπως προανέφερα. Η καθημερινή προπόνηση, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στο στόχο είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει κάποιος να κάνει καριέρα σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι πιτσιρικάδες θα πρέπει να θυσιάσουν πράγματα για το ποδόσφαιρο, ας αφήσουν λίγο στην άκρη το ίντερνετ και τις βόλτες».