Στο γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη βρέθηκε την Πέμπτη (4/2) αντιπροσωπεία αθλητών, που ζητούν την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων τους.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αθλητών, που πιέζουν για να επιστρέψουν στη δράση. Ο Αυγενάκης επισήμανε πως συμμερίζεται την αγωνία των αθλητών, αλλά ξεκαθάρισε πως το Υφυπουργείο Αθλητισμού κάνει εισηγήσεις και εκείνη που ουσιαστικά αποφασίζει είναι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

«Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε την αγωνία και την απογοήτευση της αθλητικής οικογένειας για την παρατεταμένη περίοδο αναστολής δραστηριοτήτων των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Αισθανόμαστε τα ίδια με εσάς. Καταλαβαίνω την κόπωση, την αγωνία και το θυμό πολλές φορές. Λαμβάνω, άλλωστε, πάρα πολλά μηνύματα καθημερινά. Αλλά όλοι πρέπει να οπλιστούμε με περισσότερη υπομονή και αλληλεγγύη.

Υπάρχει, όπως ξέρετε, μια συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή η δομή συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτή τη δομή οφείλουμε άπαντες να τη σεβόμαστε.

Όπως γνωρίζετε, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, βάσει των αιτημάτων των διοργανωτριών αρχών και της επεξεργασίας τους από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, εισηγείται στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τα αθλήματα και τους όρους με τους οποίους δύναται να επανεκκινήσουν κι εκείνοι εισηγούνται θετικά ή αρνητικά στην Κυβέρνηση», ανέφερε ο Αυγενάκης.

Η ανακοίνωση των αθλητών

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι Γιάννης Γκαγκαλούδης, Νίκος Μπουντούρης, Λευτέρης Τσαουσίδης, Σωτήρης Τσάτσος και Γιάννης Αχχιλεόπουλος, οι οποίοι εκπροσώπησαν τους αθλητές εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η συνάντηση με τον Υφυπουργό κύριο Αυγενακη και τον Γ. Γ Αθλητισμού κύριο Μαυρωτά, μετά απο πρόσκληση τους, έγινε σε καλό κλίμα με διάρκεια δύο ωρών . Αναφερθήκαμε στις καθημερινές αγωνίες του χώρου μας, των αθλητών, των προπονητών και των οικογενειών τους. Μιλήσαμε για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά για άθληση, εξηγώντας τις τραγικές σωματικές και ψυχικές συνέπειες που έχει η αδράνεια αυτή στην εξέλιξη τους.

Ο κύριος Αυγενάκης μας άκουσε με σεβασμό και μας ανέλυσε τη διαδικασία που ακολουθούν οι προτάσεις που στέλνει η Γ. Γ Αθλητισμού σε σχέση με τα πρωτόκολλα υγείας. Συμφώνησε επίσης ότι κάποια κομμάτια του αθλητισμού πρέπει να επαννεκινήσουν οπως: Οι ακαδημίες των συλλόγων να λειτουργήσουν παράλληλα με τα σχολεία, με διαβαθμίσεις στη μορφή προπονησης (αριθμός παιδιών, ανοικτός χώρος κ.α.).Οι ερασιτεχνικές κατηγορίες κάποιων αθληματων, εάν και εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

Δεσμεύθηκε επισης ότι θα προσπαθήσει να υπάρξει άμεση οικονομική μέριμνα για τους αθλητές και τους προπονητές των ερασιτεχνικων κατηγοριών, μέσω των θεσμικών οργάνων στα οποία ανήκουν. Τέλος δήλωσε σε εμάς ότι θα είναι ανοικτή η πόρτα του για τους ανθρώπους του αθλητισμού, για να βοηθήσει άμεσα όπως μπορεί.

Να δηλώσουμε ότι οι πέντε που παραστήκαμε στη συνάντηση δεν έχουμε θεσμικό ρόλο, εκτός από τον Γιαννη Αχχιλεόπουλο που εκπροσώπησε τους παίκτες του βόλεϋ και αναπτύξαμε απόψεις για το κοινό καλό. Η πρόσκληση έγινε μετά από το ενδιαφέρον του κυρίου Αυγενακη σε σχέση με τις δηλώσεις μας στα μέσα μαζικης ενημέρωσης, την κοινωνικόαθλητική δραστηριότητα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την πορεία μας στον αθλητικό χώρο.

Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να αναδείξουμε τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι όπως τα ζούμε εμείς στην καθημερινότητα μας. Ευχόμαστε να βοηθήσαμε και εμείς για κάτι καλύτερο στον αθλητισμό».