Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης για την διάταξη που συζητείται σε σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και εκλογών σε Ομοσπονδίες και Ενώσεις.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, δίνεται η δυνατότητα στην αθλητική οικογένεια να μπορεί να χρησιμοποιεί και ασφαλέστατα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, πέραν των υφιστάμενων επιλογών της φυσικής παρουσίας στη διεξαγωγή ΓΣ και εκλογών.

Οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών πρέπει να διεξαχθούν έως τις 31 Μαρτίου και αυτές των Ενώσεων έως τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, για τις εκλογές των Ενώσεων, ο Αυγενάκης ξεκαθάρισε πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα σωματεία, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις.

«Διαφάνεια και τάξη»

«Παρατείνεται ο χρόνος για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στις αθλητικές ενώσεις έως τις 30-6-2021. Για το ίδιο χρονικό διάστημα παρατείνονται και οι θητείες των καταστατικών οργάνων τους.

Η παράταση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί ο διοικητικός  φόρτος που θα συνεπαγόταν για το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. («Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε.»), η υποχρέωση κατάρτισης στη χρήση του συστήματος «ΖΕΥΣ»,  εντός ενός πολύ στενού χρονικού διαστήματος (λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα),  των εφορευτικών επιτροπών που θα αναλάμβαναν τις αρχαιρεσίες και των αθλητικών ενώσεων, πέραν αυτών (εφορευτικών επιτροπών) που θα διεξάγουν τις εκλογές των 49 αθλητικών ομοσπονδιών», ανέφερε στην ομιλία του ο Αυγενάκης, για να προσθέσει:

«Κι εδώ να τονίσω: οι εκλογές στις αθλητικές Ενώσεις αφορούν ΦΥΣΙΚΑ και τις Ενώσεις στο ποδόσφαιρο. Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ΜΟΝΟ τα νόμιμα και ενεργά ερασιτεχνικά Σωματεία, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ ή θα εγγραφούν μέχρι την προκήρυξη των εκλογών τους.

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση! Και καλούμε τα ποδοσφαιρικά Σωματεία, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να τακτοποιηθούν. Πρέπει να κατανοήσουν και οι τελευταίοι εναπομείναντες θιασώτες της προχειρότητας και του χάους ότι όλα μπαίνουν σε τάξη. Είμαστε κοντά στον καθένα που παλεύει σε συνθήκες δύσκολες να νοικοκυρέψει το σωματείο του.

Καταλαβαίνω την ενόχληση κάποιων Ενωσιαρχών, αλλά εμείς εισπράττουμε από τη βάση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο διάλογο που κάνουμε μαζί της την ανάγκη, την αποδοχή της προσπάθειας για διαφάνεια, νοικοκύρεμα και τάξη! Τέρμα τα καπετανάτα και τα φέουδα που κάποιοι, ελάχιστοι, θεωρούν ότι κατέχουν ακόμη».  

Μητρώο και εγκαταστάσεις

Αναφορικά με την εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων επανέλαβε πως έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Αυγούστου για συλλόγους που δεν έχουν τακτοποιηθεί και παράλληλα, αναφέρθηκε στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα επιτρέπεται μόνο στα νόμιμα σωματεία.

«Να υπενθυμίσω ότι στο σχέδιο νόμου μας που βρίσκεται στη Διαβούλευση, προβλέπουμε παράταση έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου όλα τα αθλητικά Σωματεία να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, είτε εκείνων που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, είτε αυτών που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.   

Υπενθυμίζω ότι με το άρθρο 3 του ν. 4726/2020, προβλέφθηκε ότι αθλητικό σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε φορείς εποπτευόμενους από την Γ.Γ.Α.

Επίσης, με το άρθρο 66 του ν. 4735/2020, προβλέφθηκε ότι αθλητικό σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Επιθυμούμε όλα τα σωματεία να νομιμοποιηθούν. Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, απεναντίας θέλουμε να επικρατεί τάξη και διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα. Θέλουμε το νοικοκύρεμα στον αθλητισμό. Και βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να νομιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία», τόνισε ο Αυγενάκης.