Τις αποφάσεις που πήρε την Παρασκευή (7/5) η Επιτροπή των  Λοιμωξιολόγων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ανακοίνωσε η ΓΓΑ.

Από την Δευτέρα 17 Μαΐου λειτουργούν ξανά οι Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις για γκρουπ έως 10 παιδιών και για διάστημα 3 εβδομάδων.

Τα κολυμβητήρια θα είναι διαθέσιμα και για τους πολίτες από τις 10 Μαΐου, με τη χρήση τεστ, εξαιρουμένων των πλήρως εμβολιασμένων. Από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται και η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΑ:

Τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ενέκριναν το τεκμηριωμένο και πλήρες πλάνο επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού που τους επανακαταθέσαμε και εισηγήθηκαν ομόφωνα τα εξής:

* Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

* Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

* Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.

 Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

* Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας (στίβος, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, ποδηλασία, τένις, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, χειμερινά αθλήματα, θαλάσσιο σκι, ορειβασία, αναρρίχηση, μηχανοκίνητος, αεραθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα, αλιεία, μπριτζ, σκάκι, γυμναστική, μπάντμιντον, άρση βαρών, ξιφασκία, πινγκ πονγκ, κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, καταδύσεις).

* Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

* Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας (πόλο, καλλιτεχνική κολύμβηση, ποδόσφαιρο, κρίκετ, χόκει επί χόρτου, μπιτς βόλεϊ, μπιτς χάντμπολ).

* Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

* Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ράγκμπι, τάε κβο ντο, πυγμαχία, τζούντο, καράτε, γου σου κουνγκ φου, παγκράτιο, ζίου ζίτσου, κικ μπόξινγκ).

* Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

* Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

* Όλα τα παραπάνω προτείναμε να γίνονται με χρήση self-test στις προπονήσεις, μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπευθύνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

* Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

 * Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμεύνα εργαστήρια.

* Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.